-
21/06/2021
El Consell de Redacció de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera es reuneix per revisar i modificar continguts d’aquesta obra
El Consell Insular d’Eivissa va acollir el passat dijous 17 de juny la reunió del Consell de Redacció de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera que, per mor de la pandèmia, feia més d’un any i mig que no celebrava cap reunió. Presidí la reunió el director de l’Enciclopèdia, Felip Cirer, juntament amb la consellera d’Educació Cultura i Patrimoni, Sara Ramon, amb assistència de Maurici Cuesta Labèrnia, cap d’àrea d’Història; Manel Diaz Jiménez, d’Arquitectura, Vicent Mari Serra, de Cultura popular; Josep Antoni Prats Serra, de Geografia; Guillem Puget Acebo, de Botànica; Salvador Ramon Torres, de Zoologia; Marià Torres Torres, de Llengua i literatura; Joana Tur Planells, representant de l’Institut d’Estudis Eivissencs i Catalina Verdera Ribas, d’Art.
Es va fer un repàs de les actuacions portades a terme des del desembre de 2018, quan es va presentar el volum 14 (suplement A-Z), moment en què es tancava l’edició en paper de l’obra i s’obria una nova etapa, que era passar a l’edició digital exclusivament. El projecte d’enciclopèdia pitiüsa havia començat feia més de vint anys, per la qual cosa moltes coses havien canviat, des que el maig de 1995 sortia el primer volum.
Les aproximadament 300.000 visites que anualment es fan a l’edició digital d’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera, obligava a la revisió dels continguts, completar la informació, corregir errades, omissions, etc., en un afan de mantenir actualitzada la informació.
En una primera etapa, que temporalment correspondria als anys 2019-20 es realitzaren unes 300 intervencions en l’edició digital. Unes veus, la majoria, únicament incorporaren noves informacions que s’havien produït des de la publicació a paper: personatges que han publicat noves obres, que han guanyat algun guardó rellevant, s’ha sabut dades que en aquell moment s’ignoraven o simplement, consignar la data de defunció de molts dels personatges que apareixen a l’Enciclopèdia. Així s’han completat noms de personatges com Joan Company Gornés, Eugeni Molina Cirera o Rafael Alberti Merello, dels quals s’ignorava el segon llinatge. Altres veus com es Botafoc s’ha completat amb la construcció del dic i l’expansió dels molls comercials del port d’Eivissa.
Un altre grup de veus, s’han reescrit de nou, ja que el que es deia era del tot insuficient, a la vista de noves dades o de la publicació d’obres monogràfiques, aquest és el cas de veus com la d’Ignasio Aldecoa, Rafael Azcona, Jean-Baptiste Biot, Francesc Aragó, Miquel Barceló Perelló o Bernat Calvet i Girona, entre altres.
En la reunió del passat dijous s’aprovà un document que recollia:
205 afegits a veus ja publicades, amb una extensió d’una trentena de pàgines.
12 veus que s’han redactat de bell nou.
43 noves veus que es proposa incorporar a l’edició digital.
23 errades detectades i que cal corregir.
Aquestes addicions s’aniran introduint en l’edició digital a mesura que les disponibilitats de la feina de l’oficina de l’Enciclopèdia ho permetin, ja que és una feina complicada, en alguns casos significa el canvi del temps verbal de tota la veu.
La reunió acabà amb diverses propostes de noves actuacions, tant en l’Enciclopèdia, com en la redacció de treballs monogràfics relacionats amb les Pitiüses.
La consellera Sara Ramon ha agraït la implicació de tot l’equip de treball en una tasca “tan important per preservar la nostra cultura i la nostra història vives i actualitzades. L’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera és una font de coneixements sobre la nostra història que hem de mantenir al dia i activa”