-
29/09/2022
Un centenar de persones gaudeixen aquest estiu de diferents fenòmens astronòmics a l’Observatori de Cala d’Hort
La vicepresidenta tercera i consellera de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell Insular d’Eivissa, Sara Ramón, destaca l’èxit de les activitats organitzades a aquest espai, gestionat per l’Agrupació Astronòmica d’Eivissa (AAE), i explica que s’està renovant l’equipament.
Un centenar de persones han gaudit aquest estiu de diferents fenòmens astronòmics com cúmuls estel·lars, galàxies, la lluna, els planetes Júpiter i Saturn i les diferents constel·lacions estivals a l'Observatori de Cala d'Hort, gràcies al cicle d’activitats d’estiu, organitzat pel Consell Insular d'Eivissa i l'Associació Astronòmica d'Eivissa (AAE).
“Com les condicions meteorològiques no sempre permeten dur a terme l'activitat, a l'estiu de 2022 es cancel·laren en el darrer moment dos de les set observacions programades. Malgrat això, la participació, un any més, ha set un èxit i ha superat les nostres previsions”, ha manifestat la vicepresidenta tercera i consellera de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell Insular d’Eivissa, Sara Ramón, qui també ha explicat que s’estan renovant els equips de l’Observatori de Cala d’Hort per "ampliar l'activitat de l'Observatori de Cala d'Hort i aprofundir en el coneixement de més aspectes de l’Univers".
La vicepresidenta tercera i consellera de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell Insular d’Eivissa també ha recordat que l'Observatori de Cala d'Hort, inaugurat el 2011, s’ubica a la part dels antics corrals de la casa i compta amb un sostre corredís, totalment robotitzat. Està dotat de telescopi, muntura, càmera CCD, així com la infraestructura informàtica i de telecomunicacions necessària per a la seua operació remota.
A més, el Departament de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell Insular d’Eivissa ha valorat l’àmplia activitat del telescopi de l’Observatori de Cala d’Hort, que ha intervingut en almenys cinc projectes del Centro Superior de Investigaciones Científicas, CSIC, de detecció d’objectes transneptunians (TNO). Es tracta de planetes nans que es troben més enllà de l’òrbita de Neptú i dels quals se n’estan descobrint molts, segons el balanç que ha fet públic l'Instituto de Astrofísica de Andalucía (IAA), depenent del Centro Superior de Investigaciones Científica.
El total d’observacions fetes dins aquest tipus d’investigacions va ser, en realitat, molt més elevat, però no s’inclouen aquelles que no han produït resultats per causes meteorològiques, tècniques o previsions errònies (el fenomen o zona de trànsit a observar finalment queia fora de l'illa).
A causa de la gran distància d’aquests petits planetes, són detectats sovent amb la tècnica de l’ocultació estel·lar, és a dir, s’aprofita quan passen davant una estrella per determinar el seu diàmetre, la seua morfologia, anells i, fins i tot, si tenen atmosfera o no. És en el seguiment d’aquestes ocultacions on està participant més el telescopi de Cala d’Hort, juntament amb altres observatoris d’Espanya. Amb les observacions coordinades de tots ells, ha estat possible definir característiques fins ara desconegudes d’aquests planetes. Cadascuna d’aquestes feines ha quedat recollida en el corresponent estudi científic presentat per l’Instituto de Astrofísica de Andalucía, on es presenten els resultats obtinguts. Un cas destacat ha estat el seguiment del asteroide Polymele, un asteroide troià que es troba a l'òrbita de Júpiter i que serà estudiat per la sonda de la NASA Lucy, ja de camí cap allà.
En definitiva, l’IAA, en el seu informe sobre la feina del telescopi de Cala d’Hort, valora els bons resultats que dóna aquest instrument en l’obtenció de dades astronòmiques per ser utilitzades en investigacions d’abast internacional.